Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /biz/o/oulunerotuomarikerho.net/html/oek/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Oulun Erotuomarikerho: OEK:n salibandyhistoriaa

OEK:n salibandyhistoriaa

Oululaisen salibandyn ensiaskelia otti vuonna 1992 salibandytoiminnan aloittanut Oulunsalon Vasama. Joukkue pelasi valtakunnallisia alasarjoja, mutta Oulussa ei turnauksia silloin järjestetty.

Erotuomaritoiminnan aloittamiseen Oulussa vaikutti suuresti 1994 perustettu Pöllöt SBT, jonka pyörittämää kaupunkisarjaa OEK:n tuomarit vihelsivät. Vuonna 1995 salibandy hyväksyttiin virallisesti OEK:n lajiksi ja samana vuonna oululaistuomarit aloittivat myös liiton sarjoissa. Ensimmäisenä oululaistuomarina aloitti muuten jo 1990-luvun alussa Timo Wiander. Hänen muistelmia salibandyn alkuajoista Oulussa otsikon ”Oululaisen salibandyn ensiaskelia” alla.

OEK:n johtokunnassa on edustaja jokaisesta lajista. Salibandyn 1. lajivastaava oli Ville Koret. Hänen lisäkseen lajivastaavina ovat toimineet Timo Fordell, Tom Pruiksma ja Jouni Kääriäinen.

Pikkuhiljaa joukkuemäärän kasvaessa myös tuomarimäärä lisääntyi. Vielä 1990-luvun lopulla Oulun Erotuomarikerhon tuomarit vihelsivät otteluita koko Pohjois-Suomen alueella. Ensimmäisinä OEK:n tuomareina valtakunnalliselle liittoerotuomarikursseille valittiin Timo Fordell ja Ville Koret. Saman kurssin ovat myöhemmin käyneet mm. Tom Pruiksma, Juhani Anttila, Tuomo Pylkäs, Mika Räsänen, Olli Koski, Jouni Kääriäinen…

Ensimmäiset erotuomarikouluttajat Oulun alueelle saatiin 1990-luvun lopulla, kun Timo Fordell kävi erotuomarikouluttajakurssin. Koulutuksissa pyrittiin alusta asti saamaan hyvä ryhmähenki sekä aktiivinen, keskusteleva ilmapiiri. Koulutuksia pidettiin kuukausittain, jotta tuomarit tapaisivat toisiaan kauden aikana. Tämä perinne on säilynyt näihin päiviin asti ja onnistuneesta toimintatavasta pyritään pitämään kiinni. Salibandyn kouluttajina ovat toimineet mm. Tom Pruiksma, Timo Wiander, Pasi Tiitinen, Mikko Kiviluoma, Hannu-Pekka Alamäki, Teemu Mäkikangas.

Erotuomariasettelut hoidettiin alkuvaiheessa postitse Pietarsaaren suunnasta. Ensimmäisinä vuosina oli turnauksia Oulussa noin kerran kuukaudessa, joten pieni erotuomarijoukko kokoontui aina kerralla yhteen. Esteellisyyksiä ei juuri kyselty, tuskinpa kenelläkään niitä oli. Turnauksissa vihellettiin 2-3 ottelua jonka jälkeen seurattiin toisten erotuomareiden edesottamuksia. Muutaman kymmenen markan palkkiot tuntuivat suurilta, mutta suurinta iloa tuottivat onnistumisen elämykset. Nykyisin asettelut hoidetaan sähköisesti verkon välityksellä alueen omien asettelijoiden kautta.

Kerhomme menestyin erotuomari on Pietarsaaresta Ouluun opiskelujen perässä siirtynyt Jukka-Pekka Koskela. Nyt jo uransa lopettaneen JP:n meriittilistaan kuuluu usea sm-finaali sekä Eurooppa Cupin ja MM-kisojen finaali. JP:n hienolle uralle kertyi yhteensä 103 salibandyliigan runkosarjapeliä, 27 play off-peliä sekä valinta mm. vuoden salibandyerotuomariksi. Oululaislähtöisistä erotuomareista Jouni Kääriäinen on viheltänyt Salibandyliigassa 9 kauden ajan ja toiminut kv-erotuomarina vuodet 2004-06. Jounin parina liigassa toimi kahden kauden ajan Olli Koski.

Kerhomme ensimmäiset naiserotuomarit tulivat mukaan 1990-luvun lopulla. Sen jälkeen määrä on vaihdellut vuosittain 0-5 tuomarin välillä. Nyt mukaan on vihdoin saatu innokkaita uusia naistuomareita, jotka haluavat peliuran lisäksi harrastaa ja panostaa myös erotuomaritoimintaan.

Myös salibandy lajina on kehittynyt huimasti reilun 20 vuoden aikana. Ensimmäiset viralliset ottelut pelattiin koulun saleissa ja tuomareina toimivat toisten joukkueiden pelaajat. Puolapuut ja päätyseinät tulivat silloisille pelaajille liiankin tutuiksi. Lajin alkuvaiheessa on salibandyssä tunnettu hyötyä. Kun virhe tehtiin, annettiin aina vapaalyönti. Toinen pitkään lajissa ollut erikoisuus oli erotuomarien kaksoisvihellys, jonka tarkoitus oli viedä pallo aina oikeaan pelinjatkamispaikkaan. Ensin erotuomari vihelsi rikkeen yhdellä vihellyksellä ja toisella antoi luvan pelinjatkamiseen, kun pallo oli oikeassa paikassa. Nykyiseen yhden vihellyksen tapaan siirryttiin 2000-luvun alussa.

Ehkä merkittävin lajia parantava sääntömuutos oli syöttämisen kieltäminen omalle maalivahdille. Ennen tätä muutosta puolustajat saattoivat odottaa minuuttejakin oman maalin takana, ja kun hyökkääjä tuli paikalle, pallo annettiin mv:lle, joka heitti pallon hyökkääjille. Muutos nopeutti peliä ja tuomarien liikkuminen maalintakana koki muutoksen.

Oulun Erotuomarikerho on kasvanut Pohjois-Suomen suurimmaksi salibandyerotuomarikerhoksi. Pienestä ydinjoukosta on kasvanut lähes 50 erotuomarin joukkue, joka vastaa puolueettomasta ja tasa-arvoisesta pelistä Pohjois-Pohjanmaan alueella. Pitkäjänteinen ja perusteellinen koulutus ovat luoneet pohjaa menestykselliseen erotuomaritoimintaan. OEK:n salibandyerotuomarit vastaavat omalta osaltaan lajin kehittymisestä Suomessa.