Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /biz/o/oulunerotuomarikerho.net/html/oek/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Oulun Erotuomarikerho: Jääpallo eilen ja tänään

Jääpallo eilen ja tänään

Jääpallo eli bandy on vauhdikas jäällä pelattava joukkuepeli, jonka juuret ulottuvat n. 4000 vuotta ajassa taaksepäin, jolloin jääpalloa muistuttavia lajeja harrastettiin mm. Persiassa, Egyptissä ja Kreikassa. Jääpallo nykymuodossaan on lähtöisin1800-luvun puolivälistä Englannin Bury Fenistä. Ensimmäinen nykyaikainen jääpallo-ottelu pelattiin Lontoossa 1875. Ensimmäiset Maailmanmestaruuskilpailut puolestaan järjestettiin Helsingissä 1957. Suomeen jääpallo rantautui Pietarista 1890-luvun loppupuolella ja se juurtui aluksi Viipurin alueelle, mistä se vähitellen levisi koko maahan. Ensimmäisen kerran Suomen mestaruudesta kamppailtiin vuonna 1908, jolloin mestaruuden voitti helsinkiläinen Polyteknikkojen urheiluseura.

Suosituinta jääpallo on entisen Neuvostoliiton alueella ja Pohjoismaissa, mutta viime vuosina laji on levinnyt muihinkin maihin. Kansainvälisen jääpalloliiton (FIB) jäsenmaita ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Venäjä, Valko-Venäjä, Alankomaat, Viro, Unkari, Kanada, Yhdysvallat, Kazakstan, Kirgisia, Mongolia, Intia ja Italia. Suomi voitti ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan mestaruutensa vuonna 2004. Kaikki muut maailmanmestaruudet ovat menneet Ruotsiin ja Venäjälle (ent. Neuvostoliitto). Suomalaista jääpallotoimintaa ohjaa ja valvoo Jääpalloliitto (perustettu 1972). Sen jäsenseurojen tarjoamat liikuntapalvelut liikuttavat lähes 10 000 suomalaista vuositasolla.