Mitä on Futsal?

Futsal on jalkapalloa muistuttava palloilulaji, jota pelataan hallissa. Lajia harrastetaan laajalti ympäri maailmaa. Erityisen suosittua se on Etelä-Amerikassa. Se on aiemmin Suomessa tunnettu myös nimellä salifutis.
Futsalin syntyhistoriasta on useita eri versioita, mutta yleisen käsityksen mukaan futsal on nykyisessä muodossaan saanut alkunsa 1930-luvulla Uruguayssa, Monvideossa. Eurooppaan laji tuli 1960-luvun loppupuoliskolla ja ensimmäinen kansallinen sarja Euroopassa käynnistyi Hollannissa vuonna 1969. Nimi futsal tulee portugalin kielen termistä fútebol de salão, joka taas tarkoittaa salijalkapalloa.

Futsalissa pelaa vastakkain kaksi viisihenkistä joukkuetta. Joukkueeseen kuuluu neljä kenttäpelaajaa sekä maalivahti. Peliä pelataan jalkapalloon verrattuna pienemmällä kovapintaisella kentällä. Kentän pituus on 38-42 metriä ja leveys 18-22 metriä. Futsal-pallo on hieman painavampi ja pienempi kuin jalkapallo, ja se pomppii vähemmän. Peli muistuttaa säännöiltään jalkapalloa. Tärkeimpinä eroina on kontaktipelin puuttuminen, kumuloituvat virheet, tehokas peliaika, rajoittamattomat vaihdot sekä maaliheitot ja rajapotkut. Vaihdot ovat edestakaiset ja ”lentävät”. Kansainvälisissä otteluissa ja kansallisissa sarjoissa pelataan 2×20 minuuttia tehokasta peliaikaa. Futsalissa ei ole paitsiota. Futsalissa lasketaan kumuloituvia rikkomuksia (vrt. koripallo). Kuudennesta rikkomuksesta alkaen vastajoukkue saa potkaista vapaapotkun vapaavalintaisesti joko toisesta rangaistuspotkupisteestä (10 metrin päässä maalista) tai rikkomuspaikasta. Rikkoneen joukkueen pelaajat eivät saa olla maalivahtia lukuun ottamatta pallon edessä. Kumuloituvat rikkomukset ”nollautuvat” puoliajalla.

Suomessa on futsalia pelattu vuodesta 1997. Lisätietoa palloliitosta